Aller au contenu Aller au formulaire de recherche Aller au page de contact Aller au sitemap

Wat is rechtsbijstand?

Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met een juridische conflictsituatie. Heel wat van die geschillen escaleren en worden nadien uitgevochten in de rechtbank. Volgende situaties zijn niet ondenkbaar:

 
 • Je wordt ontslagen op je werk, maar de opzeggingstermijn en ontslagvergoeding zijn niet correct.
 • Je boekt een reis, maar bij aankomst blijkt je verblijf niet te stroken met de verwachtingen. Het reisagentschap weigert je hiervoor te vergoeden.
 • Je hebt als kleine zelfstandige werken uitgevoerd bij een klant, maar de betaling laat op zich wachten.

Een rechtsbijstandverzekering verdedigt je rechten en dekt, indien nodig, de kosten (advocaat- en gerechtskosten) om een oplossing te vinden voor je probleem.

HP_Legalprotection_woman-kids

Wat zijn de voordelen van rechtsbijstand ?

 
Expertise bij juridische vragen


Ons team, dat bestaat uit voormalige advocaten en juridische experts, staat steeds voor jou ter beschikking. Heb je vragen over je rechten of plichten of heb je advies nodig over een situatie die misschien tot een juridisch probleem kan leiden? Wij geven je preventief advies, waardoor het risico op een escalerende situatie verkleint.

 
Een snelle oplossing voor je probleem


Soms leidt een vervelende situatie toch tot een geschil. Onze specialisten zullen altijd in eerste instantie proberen het probleem onderling (in minnelijke schikking) op te lossen zonder afbreuk te doen aan jouw belangen. Op deze manier kunnen jarenlange procedures vermeden worden en wordt je probleem snel opgelost.

 
Dekking van de kosten


Moet je zaak alsnog voor de rechtbank komen? Dan kan je op je rechtsbijstand rekenen om, binnen de grenzen van je contract, de advocaat – en gerechtskosten te vergoeden.

 

Meer informatie over de voordelen van rechtsbijstand?


*Ontdek de voordelen voor particulieren
*Ontdek de voordelen voor bedrijven

 

Waarom is een rechtsbijstandverzekering belangrijk?

De kans dat je ooit (in je privéleven, op de werkvloer, op het internet, ...) te maken krijgt met een juridisch probleem is groot. Dit kan zware gevolgen hebben, vooral als het geschil voor de rechtbank komt:

 • 57% van de belgen heeft ooit te maken gehad met een juridisch probleem.
 • 1 op de 5 geschillen wordt voor de rechter gebracht.
 • Een gemiddelde rechtszaak kost € 5000.

Bron: www.makelaarinverzekeringen.be/blog/rechtsbijstand

Waarom kies je best voor een onafhankelijke rechtsbijstandverzekeraar?

 
 

Geniet van een bredere dekking

Een aparte rechtsbijstandsverzekering kan een
uitgebreidere dekking bieden dan de standaard rechtsbijstand
die in je aansprakelijkheidsverzekering, woningverzekering, beroepsaansprakelijkheids- of
brandverzekering zou zijn opgenomen.

 

Vermijd belangenconflicten

Door een rechtsbijstandsverzekeraar te kiezen die
onafhankelijk is van je andere verzekeraars,
vermijd je belangenconflicten in het beheer
van je geschil.

 
 • Er bestaan situaties waardoor je in conflict kan komen met één van je verzekeraars.
  Denk bijvoorbeeld aan een te lage vergoeding voor geleden schade of weigering in tussenkomst van je brandverzekeraar.
 • Ga je niet akkoord met de beslissing van je verzekeraar?
  Dan kan je beroep doen op je aparte rechtsbijstandverzekering van ARAG.
 • Aangezien ARAG volledig onafhankelijk
  is en geen banden heeft met andere verzekeraars, ben je zeker dat de beslissing van je brandverzekeraar of expert met een neutrale blik bekeken wordt.

Onze rechtsbijstandverzekeringen

Van private tot professionele rechtsbijstand, van mobiliteit tot vastgoed: verschillende behoeftes vragen om verschillende producten. Ontdek ons aanbod hieronder:

PJ-vie-privee
 

Je privéleven

Een conflictsituatie in je dagdagelijkse leven komt jammer genoeg wel eens voor. Denk bijvoorbeeld aan een geboekte reis die helemaal niet voloet aan de verwachtingen of een verzekeraar die weigert tussen te komen nadat er een inbraak heeft plaatsgevonden in je woning. De voorbeelden zijn eindeloos en erg uiteenlopend. Ontdek hier voor welke geschillen je jezelf (evenals je gezin) kan verzekeren.

 
 

Je mobiliteit

Onze Mobility producten beschermen jou (en je gezin) als weggebruiker. Of je nu met een voertuig rijdt, een fietstocht maakt of te voet de baan op gaat: de kans om te maken te krijgen met juridische conflicten is reëel. Denk maar aan een ongeval waar je geen schuld aan treft, een snelheidsovertreding waarvoor je wordt vervolgd of een factuur voor onderhoud aan je wagen die je overdreven vindt. Bij ARAG kan je rekenen op juridische bijstand!

Protection-juridique-auto
 
MaprotectionjuridiqueImmo
 

Je woning

Ben je op zoek naar een oplossing om je woning te beschermen? Dan zit je met onze producten voor onroerend vermogen en mede-eigendom goed. Zo kan je bijvoorbeeld op ons rekenen wanneer je brandverzekeraar weigert tussen te komen of in geval van een conflict met een vakman die reparaties uitvoert aan uw woning.

 
 

Je online activiteiten

Wil je enkel verzekerd zijn voor conflicten die resulteren uit digitale activiteiten binnen je privé-leven, zoals surfen op het internet of gebruikmaken van sociale media? Dan ben je bij ARAG aan het goede adres.

webactive_dog_PC_480
 
PJ_mon-entreprise
 

Je bedrijf

Beroepen bestaan er in alle soorten en maten. Bij ARAG bieden we een brede waaier aan rechtsbijstandverzekeringen voor risico’s met betrekking tot je beroep aan. Werd je lokaal vernield, heb je een beschadigde levering ontvangen of weigert een klant over te gaan tot een betaling? Dan kan je terecht bij ons voor juridische ondersteuning.