Aller au contenu Aller au formulaire de recherche Aller au page de contact Aller au sitemap

17/06/2024

Daar sta je dan: je beseft dat je jouw aansluitende vlucht gaat missen. Paniek begint op te komen, maar geen zorgen! Er zijn manieren om deze situatie op te lossen en je reis door te laten gaan. Wij leggen je uit welke acties je kan ondernemen en wat je rechten zijn wanneer je je overstap gemist hebt.

Uitzonderingen op een vergoeding

Het is belangrijk om te weten dat er situaties zijn waarin je geen recht hebt op een vergoeding voor het missen van jouw aansluiting.
Dit gaat om buitengewone omstandigheden, zoals:

  • slechte weersomstandigheden
  • politieke onstabiliteit
  • veiligheidsproblemen (vliegveiligheids- en beveiligingsproblemen)
  • stakingen buiten de luchtvaartmaatschappijen (bijvoorbeeld staking door veiligheidsdiensten of staking door luchtverkeersleiding)

In deze gevallen heeft de luchtvaartmaatschappij geen controle over de vertragingen. Ook wanneer je de aansluitende vlucht mist door te laat te komen (eigen schuld) of door de schuld van een derde partij (volle parkeerplaats, te lange rij bij douane,…) is er geen recht op een vergoeding.

Aansluitende vlucht gemist

Als je door hebt dat je jouw aansluitende vlucht dreigt te missen, is het belangrijk om je zo snel mogelijk aan de receptie van de luchtvaartmaatschappij aan te melden.

Je hebt de volgende rechten:

  • nieuwe vlucht naar je bestemming
  • eten en drinken bij een vertraging van minimum twee uur
  • accommodatie en vervoer bij vertrek volgende dag

Wanneer de maatschappij deze voorzieningen niet zelf aanbiedt, dien je alle betalingsbewijzen bij te houden om nadien deze kosten terug te vragen.

Wat is jouw vergoeding?

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding bij een gemiste vlucht, moet je met meer dan drie uur vertraging op je eindbestemming aankomen én met een Europese luchtvaartmaatschappij vliegen of vanuit de EU naar een land buiten de EU vliegen. Daarnaast moeten beide vluchten op één boeking staan. De vergoeding wordt bepaald op basis van de vluchtafstand en je aankomstvertraging.

Vergoeding vlucht binnen de EU

flight claim schema vergoeding gemiste overstap binnen de EU

Vergoeding vlucht buiten de EU

Vlieg je van buiten de EU met een overstap naar een bestemming binnen de EU? Dan moet de overstap binnen de EU plaatsvinden en door een Europese vluchtmaatschappij uitgevoerd worden om recht te hebben op een vergoeding.

Voorbeeld:
Een vlucht van Mexico naar België met een overstap in Spanje en uitgevoerd door een Europese vliegtuigmaatschappij.

flight claim schema vergoeding weigering buiten de EU (4)

Let op: Als je te maken hebt met een vertraging tussen de drie en vier uur bij een vluchtafstand van meer dan 3500 km, dan heb je recht op 50% van de vergoeding.

Waarom rechtsbijstand? 

Heb je de aansluitende vlucht gemist? Ontdek of je recht hebt op een schadevergoeding met de gratis Flight Claim Calculator van ARAG.

Wil je graag geholpen worden met de recuperatie van je vergoeding bij de luchtvaartmaatschappij? Of weigert de luchtvaartmaatschappij je te vergoeden? In dat geval zou je een rechtsbijstandverzekering nodig hebben opdat onze juristen je zouden kunnen verder helpen.

Met de juiste rechtsbijstandverzekering kan je met een gerust gemoed op vakantie. Zo kunnen onze juristen je niet alleen helpen met het recupereren van je vergoeding bij de luchtvaartmaatschappij, maar kunnen ze ook bijstaan in andere zaken. Denk maar aan een hotel of vakantiehuis dat niet voldoet aan de beschrijvingen of een conflict met de autoverhuurder omtrent de zogezegde schade die je zou hebben toegebracht.

Onze juristen gaan (in jouw plaats, en op onze kosten – binnen de grenzen van je contract) het conflict met de luchtvaartmaatschappij, reisagent, of autoverhuurder aan. Zo verlies jij geen tijd en kan je met volle teugen verder genieten van je vakantie.

Meer info? Bekijk onze oplossingen op www.arag.be.

 

Bronnen:
Rechten van vliegtuigpassagiers (z.d.)
Europa.eu (09/02/2024)