Aller au contenu Aller au formulaire de recherche Aller au page de contact Aller au sitemap

Online shoppen is heden ten dage een echte hype. Met de feestdagen voor de deur kent het online shoppen een enorm succes.

Als rechtsbijstandverzekeraar komen wij geregeld met kopers in aanraking die bedrogen werden bij een online aankoop. Het kan gaan om producten die niet toekomen, namaakgoederen, foute leveringen, enzomeer.

Een contractueel geschil waarbij de verkopende partij veelal niet degene is voor wie men zich heeft voorgedaan, en dus het bestaan van de noodzaak van een kwalitatieve juridische opvang voor dergelijke contractuele discussies.

Een praktisch voorbeeld waarbij één van onze verzekerde schade opliep bij het online shoppen:

Mevrouw A kocht online een heel aantal goederen, bedoelt als kerstcadeau. Leveringstermijn 5-7 werkdagen. Mevrouw A heeft de goederen nooit ontvangen. Zij heeft getracht via de contactgegevens vermeld op de website contact te nemen met de beheerders van de site, doch zonder enig succes.

Mevr. A betaalde onmiddellijk bij aankoop via online overschrijving.

Probleem? Verkoper is niet gekend. Hoe moet het verder? In naam van mevrouw A strafklacht neerleggen om te kunnen achterhalen wie er achter het opgegeven rekeningnummer alsook website schuilde.

ARAG mandateerde een gespecialiseerde advocaat. Het strafonderzoek werd gevoerd en de dader kon worden gevat. Door middel van een burgerlijke partijstelling in het kader van de strafrechterlijke procedure kon de betaling van mevrouw A worden gerecupereerd.

Afrekening van de advocaat?

ARAG heeft voor studie van het dossier, behandeling en pleidooien een bedrag van * EUR betaald.
De gerechtskosten werden eveneens door ARAG ten laste genomen.

Enkele tips om op een veiliger manier online te shoppen:

1) « Bezint eer ge begint » Zoek referenties over de desbetreffende site, ga na of de site een kwaliteitslabel heeft
2) Betaal met uw kredietkaart. De terugvordering wordt hiermee een stuk eenvoudiger. Of betaal, indien mogelijk onder rembours. Indien u betaalt met kredietkaart (of Paypal) kan u ook steeds uw betaling annuleren bij niet ontvangst van uw online aankoop. Ook zijn vrijwel al uw aankopen automatisch en kosteloos verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging indien u betaalt met kredietkaart.
3)Plaats uw bestelling onder een beveiligde internetverbinding/pagina
4)Heb voldoende aandacht voor de algemene voorwaarden en dubbelcheck je gegevens

Arag,
Uw vertrouwde partner

Bronnen:
http://www.eccbelgie.be
http://weekend.knack.be/