Aller au contenu Aller au formulaire de recherche Aller au page de contact Aller au sitemap

Wat is er leuker dan samen met je vrienden op een warme zomerdag te verzamelen rond de bbq met in de hand een frisse pint of een heerlijke gin-tonic ?

Wat meestal start met lekker eten mondt soms uit in een ongepland wild feestje, waarbij, naarmate de nacht vordert, het volume van de eigen discussies of gezangen evenredig stijgt met de hoeveelheid alcohol in de man/vrouw.

Maar hoe zit het met je buren en hun nachtrust ?

Volgens de letter van ons strafwetboek kan je worden veroordeeld tot een geldboete indien je je schuldig maakt aan nachtlawaai. De nacht wordt beschouwd als de periode tussen zonsondergang en zonsopgang.

Ook in de verschillende GAS-reglementen van elke gemeente, dit zijn eigenlijk de lokale politiereglementen, staan er bepalingen opgenomen over geluidsoverlast tijdens de nacht.
In deze reglementen staat ook meestal duidelijk aangegeven welke uren in acht dienen te worden genomen en wat als hinderlijk dient te worden beschouwd.

In de meeste gevallen zal de politie bij een eerste interventie slechts een waarschuwing geven. Bij een tweede interventie zal echter een proces-verbaal worden opgemaakt.

En omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen, breng je buren op voorhand op de hoogte van een mogelijk feestje of nodig ze gewoonweg uit. Een goede buur is immers beter dan een verre vriend…

Arag, Uw vertrouwde partner